Een website maken
Een mooie website maken is één ding, maar een website goed voorbereiden, zodat het ook een effectief marketinginstrument wordt, is een heel ander verhaal. Daar komt nog wel het nodige bij kijken. In dit artikel wordt er daarom aandacht geschonken aan verschillende stappen die genomen moeten worden, voordat een website fysiek (ontwerp en techniek) ontwikkeld gaat worden.
Functioneel ontwerp
Een functioneel ontwerp is een document waarin een website wordt beschreven, voordat deze wordt ontworpen en technisch geïmplementeerd. Het functioneel ontwerp omschrijft op een heldere manier de doelstellingen van de site, de daaraan verbonden eisen, de navigatiestructuur en richtlijnen voor het design en de techniek. Op deze wijze wordt voorkomen dat er tijdens het ontwerpproces fouten worden gemaakt en het biedt ontwerpers en techneuten handvaten om de juiste beslissingen te nemen.
Een functioneel ontwerp bestaat uit verschillende onderdelen. In dit artikel worden er een aantal in het kort besproken.
1. Doelstellingen
Voordat een website wordt ontwikkeld, is het belangrijk na te gaan wat u met de site wilt gaan doen. Moet het informeren of overtuigen? Moet het verkopen of gedrag veranderen? Moet het klanten opleveren of zorgen voor een positief imago?
Wat de doelstelling ook gaat worden, het is ontzettend belangrijk om hier duidelijkheid over te hebben, voordat u echt aan de slag gaat. Zonder een einddoel heeft het geen zin om een website te beginnen.
2. Eisen
Een heldere doelstelling vraagt iets van een site. Het formuleren van een aantal eisen geeft de doelstellingen extra impulsen om ze ook daadwerkelijk te behalen. Voorbeelden van eisen kunnen zijn:
- Een professioneel design
- Aansprekende inhoud gericht op de doelgroepen
- Een doelgroepgerichte navigatiestructuur
De eisen bepalen hoe de doelstellingen behaald moeten worden.
3. Kernwaarden
De kernwaarden geven weer hoe de uistraling van de site moet worden. Het biedt de vormgever handvaten om de juiste beslissingen te nemen. Voorbeelden van kernwaarden zijn:
- Zakelijk maar persoonlijk
- Modern maar niet te trendy
- Betrouwbaar maar direct
4. Navigatiestructuur
Voordat een website wordt ontworpen, is het belangrijk om helderheid te hebben over de navigatiestructuur. Immers, de navigatiestructuur van een site is een onderdeel van de vormgeving. Het is belangrijk voor een ontwerper dat hij hier rekening mee kan houden, zodat onaangename verassingen achteraf worden voorkomen.
Een navigatiestructuur kan heel makelijk op een visuele manier in Word worden gemaakt. Neem hiervoor de volgende stappen:
- Ga naar Invoegen > Afbeelding > Organigram
- Er wordt nu een boomstructuur op uw scherm geplaatst bestaande uit 4 onderdelen. Typ in het hoofdonderdeel ‘Homepage’ of ‘Portaal’.
- Verder is er een menu op het scherm verschenen met opties om extra (sub)onderdelen aan de structuur toe te voegen. Vul in de verschillende onderdelen de namen van de pagina’s waaruit de website zal gaan bestaan. Zorg ervoor dat iemand met de structuur die u maakt heel eenvoudig en snel de juiste informatie kan vinden op de site.
5. Schematische tekeningen voor het design (layout)
Veel mensen hebben zelf weinig ervaring met het ontwerpen van een website in bijvoorbeeld Photoshop. In een aantal schematische tekeningen die u in Word maakt, kunt u echter al wel vast aangeven waar de verschillende elementen van een website moeten komen te staat. U kunt denken aan de navigatiestructuur, het laatste nieuws en foto’s. Dit onderdeel hoeft u niet helemaal uit te werken, maar geeft de vormgever wel een globaal idee hoe u denkt dat de website er het beste uit kan komen te zien. Het maken van een schematische tekening in Word kunt als volgt doen:
- Ga naar Beeld > Werkbalken > Tekenen
- U ziet nu onderin uw scherm een aantal nieuwe knoppen.
- U kunt hier kiezen uit verschillende gereedschappen, zoals rechthoeken, lijnen of tekstvakken.
- Met deze gereedschappen is het heel goed mogelijk om schematische tekeningen te maken voor uw website.
6. Richtlijnen voor de techniek
Tegenwoordig wordt bijna elke nieuwe website in een CMS (content management systeem) geïmplementeerd. Dat is een systeem waarmee de eigenaar van de site op een heel eenvoudige manier zijn website kan onderhouden. Denk aan het wijzigen van tekst, het plaatsen van foto’s of het toevoegen van een nieuwe pagina. Het is belangrijk dat u goed weet aan welke eisen het CMS moet voldoen. U kunt denken aan de volgende functionaliteiten:
- Moet het mogelijk zijn om zelf e-mailnieuwsbrieven te kunnen versturen?
- Kan ik eenvoudig nieuwe pagina’s aanmaken?
- Is het mogelijk om zelf formulieren te bouwen?
Conclusies
Bent u van plan een nieuwe website te ontwikkelen? Begin dan niet zomaar in het wilde weg. Denk eerst goed na over doelstellingen, eisen, navigatiestructuur, vormgeving en techniek. Zo voorkomt u tijdens het ontwerpproces een hoop frustratie en verassingen. Omschrijf alles zo zorgvuldig mogelijk in een functioneel ontwerp. En ontwikkel op die manier een website die er ook echt toe doet.
Aanbevolen links:
http://www.hayona.nl